Verslag bezoek Invention DC

Notulen 07 september 2015

Leden van Palladyum te gast bij Invention DC te Roggel en gastspreker Theo Bruekers, NLP coach.

 Maandagavond waren we te gast bij Kit Bos en Els Nijssen voor uitleg over en rondleiding door hun bedrijf Invention DC. We waren met ongeveer 30 leden aanwezig.

We werden vriendelijke ontvangen met koffie, thee en lekkernijen. Om 20.00 uur heette de voorzitter Jacqueline Coolen iedereen van harte welkom met daarbij speciaal een woord van welkom voor Kit Bos en Els Nijssen en de gastspreker voor deze avond Theo Bruekers, NLP coach.

Jacqueline heeft een aantal mededelingen.

  • De website is actief is met hiervoor dank aan Marie-Jose van der Wielen.
  • Iedereen wordt verzocht om tijdig aan- of te afmelden voor activiteiten.
  • De volgende bijeenkomst is op donderdag 19 november. Pastoor Vankan zal als gastspreker ons meenemen in de waarheid over Sinterklaas. Locatie: Grand Café-Restaurant de Gouverneur in Heythuysen. Ontvangst ditmaal om 19.00 uur! We zullen starten met een culinaire verrassing. Dus gelieve niet te eten van te voren.
  • De eerste vergadering van 2016 zal de jaarvergadering zijn. Hiervoor zijn we voor een ontbijtbijeenkomst uitgenodigd op de Rabobank Heythuysen. De werkgroep gezondheid zal dan een voordracht geven over de ideeën welke zij hebben.
  • Graag alvast nadenken over groepjes en onderwerpen voor 2016.
  • De badges worden veranderd. Graag doorgeven aan Thea Eijkelenburg. Vermeld je voor- en achternaam en de naam van je bedrijf /organisatie.
  • De zomerbijeenkomst in Kessel was zeer geslaagd. Het was een informeel, gezellig samenkomen. Dit was een succes en kan opgevolgd worden door bijvoorbeeld een wandelbijeenkomst met high tea.Suggesties hiervoor zijn welkom.

Jacqueline gaf het woord aan Nicole Tubee en Giana Vaes die deze avond verzorgd hebben.

De nichtjes Kit Bos en Els Nijssen werden aan ons voorgesteld. Zij startten  in 1996 Inventionals DC als  decoratief schilderbedrijf. Gespecialiseerd in fantasieschilderingen, inwassen en andere creatieve technieken. Aangebracht op diverse ondergronden met een geheel zelfbedachte unieke techniek  “Art die Zakko”  kunst op jute. Dit voor zowel particuliere woningen, als voor bedrijven en etalages. Wij kregen een rondleiding, zagen de werkruimte en mochten zelfs een kijkje nemen in de woonkamer van Els. Een stoere, robuuste uitstraling aangevuld met ‘fijnere’ elementen. Indien dit nieuwsgierig maakt naar meer dan is een rondleiding mogelijk op afspraak en op 13 en 14 december hebben ze een expositie.

Met een lekker hapje en drankje werd de avond vervolgd met een bevlogen uiteenzetting over organisatieopstellingen door Theo Bruekers.

Theo heeft 18 jaar als docent geschiedenis en aardrijkskunde in het middelbaaronderwijs gewerkt. En maakte daarna de switch naar NLP. Zijn stelling op onderwijskundig gebied is dat het onderwijs beter zou zijn als kinderen iets zouden mogen doen.

Theo legt uit over organisatie opstellingen. Qua instrument en basisprincipes (binding, ordening, balans) verschillen organisatieopstellingen niet van familieopstellingen, alleen het toepassingsgebied is anders. Beiden zijn instrumenten van het systemisch werken. Een belangrijk verschil tussen een familie en een organisatie is dat de cliënt kiest voor een organisatie waar hij bij wil horen terwijl hij vanaf zijn geboorte automatisch hoort bij een gezin en familie.

Het bedrijf is een systeem dat gestuurd wordt door “het leidend principe” waarin het doel omschreven is, waarin onderscheid je je en welke behoefte wordt er vervuld. Voorwaarde om dit doel te bereiken is dat je als bedrijf gezond en intern goed georganiseerd bent en communicatie over en weer hebt, zowel intern als en met de buitenwereld, je klanten/doelgroep. Kom je in een bedrijf dan heb je een bepaalde positie.

We ervaren door een oefening die we in groepjes uitvoeren wat de impact is op de rest van de groep als 1 persoon stilstaat. Iedereen speelt een belangrijke rol.

Een organisatie opstelling wordt aan ons duidelijk gemaakt aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Astrid Breukers schetst de situatie van een probleem in de samenwerking van de oefentherapeuten Mensendieck en Cesar aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn. Een systeemopstelling wordt gemaakt  om visueel inzichtelijk te maken waar de kern zit bij het werk gerelateerde probleem. De door Astrid aangewezen representanten nemen hun plek in de ruimte in. Daarbij wordt gebruik gemaakt van gevoel en intuïtie. Theo stelt een aantal vragen. Daarna wordt geëvalueerd.

Het is een snelle manier om te komen tot concrete oplossingen en daadkracht. Theo weet het zo te vertellen dat het heel herkenbaar is voor velen.

Na afloop werden Kit en Els en Theo bedankt door Nicolle en Giana met een attentie.

En werd er nog zeer geanimeerd nagepraat onder het genot van een hapje en drankje. Daarna verlieten we Invention met een creatieve attentie van Kit en Els.

Het was zowel een creatieve en inspirerende als een interessante en leerzame avond.

Astrid Breukers