verslag 7 november

Net na 19.30 uur klonken de welkomstwoorden van de Palladyum-bijeenkomst van 7 november 2017. Voorzitter Jacqueline Coolen sprak ons toe in Maasbree, te gast bij beeldend kunstenaar Ann Hermans.

  • Jacqueline stelde twee nieuwe leden voor: Dinie Hennissen en Sandra van Halbeek. Sandra staat haar man bij in de accountancy-wereld en is ook trouwambtenaar. Dinie is psychologe en werkzaam in een praktijk voor psychologie. Welkom dames!
  • Helaas is er ook een afzegging van Thea Riethorst die een jaar terugstapt uit Palladyum.
  • Er zijn twee datums genoemd voor notitie in de agenda’s: de informele nieuwjaarsreceptie van 25 januari in hotel De Abdij in Horn en de  jaarvergadering met ontbijtbijeenkomst van 7 maart, 8.00 uur in de Rabobank in Heythuysen. Aan de oproep van de voorzitter of er iemand na de jaarvergadering het woord tot ons zou willen richten, gaf Lilian van Avezaath spontaan gehoor. Zij vertelt op 7 maart over zichzelf en haar werk als kindercoach.
  • In het Rabobank-Magazine Dichterbij verschijnt binnenkort een artikel over Stratego voor Vrouwen in Kessel, een succesvolle bijeenkomst van Rabobank en Palladyum samen.
  • Na al deze mededelingen, het woord aan Ann. Met allereerst al de dank voor de hartelijke ontvangst en haar medewerking aan deze avond.

 

Ann vertelt ons over haar werkzame levensloop. Via textiele kunst en keramiek, jarenlang als succesvol modeontwerpster, naar de beeldende kunst in brons, sculpturen en schilderijen.

 

Met een onthulling uit natte doeken van haar laatste bijzondere en eervolle beeldende opdracht vertelt ze van de bronzen kunst die zij maakt. Met dit kleibeeld, en toelichting met andere middelen, maakt Ann aanschouwelijk hoe ontwerp en interpretatie ontstaan. De uiteindelijke realisatie via de verlorenwasmethode / cire perduemethode en het kleurgebruik bij het patineren van het brons.

 

Daarna volgen wij Ann ook letterlijk en toont zij haar beeldende veelzijdigheid met de expositie die zij in haar eigen woonkamer heeft ondergebracht. Haar eigen schilderijen, litho’s, beelden en bijzondere kleding zijn alle te bewonderen in de huiskamer. Vooral haar schilderijen oogsten bewondering. Zij gebruikt daarbij graag oude technieken en gebruikt lichtinvalmethodes  van de Hollandse Meesters zoals Rembrandt. Uit al haar kunststukken spreekt vakmanschap en verbondenheid met de mens en de menselijke emoties.

 

Bij terugkomst in de ruimte, speciaal voor deze gelegenheid tot groot kunstatelier ingericht, wachtte  ons allen een maagdelijk wit doekje met de uitnodiging dit te vullen met verf en creativiteit. Na het eerste enthousiasme, en voor anderen de eerste paniek,  overmeestert ons allen de lol van het creëren, het uitproberen, het onbevangen kliederen, het vinden van oplossingen door bijvoorbeeld de boel te ruimen en een nieuw begin te maken. Voortdurend komen de verwondering en bewondering voor onszelf en elkaar op.

 

Bij elkaar gelegd vormen alle ‘werken’ een kleurrijk geheel, wat ons in gezamenlijkheid deed besluiten ze bij elkaar te houden. Ann maakt een geheel met frame of plaat. Ieder van ons is uitgenodigd de komende weken een doel aan te dragen waaraan wij ons gezamenlijk kunstwerk kunnen schenken.

 

Afgesloten is met dank aan Ann en haar man Ton voor de uitermate goede verzorging.

Na kort opgeruimd – en nog een laatste gesprek en afzakkertje –  is vol inspiratie huiswaarts gekeerd.

 

Ik denk dat ik ter afsluiting van dit verslag stellen mag dat de aanblik van ‘ons gezamenlijk kunststuk’ gelijk is aan deze geslaagde Palladyum-bijeenkomst, ons streven om uit samenzijn versterking te putten.

Marij Dorssers