Verslag lezing pastoor Vankan

_MAR7855

Verslag bijeenkomst van Palladyum op donderdag 19 november 2015

Op donderdag 19 november 2015 tussen 18.30 en 19.00 uur werden we verwacht bij Restaurant de Gouverneur in Heythuysen, waar gastspreker Pastoor Vankan ons zal meenemen in een lezing naar de waarheid over Sinterklaas.

We werden ontvangen in een gezellig aangekleed zaaltje bij Restaurant de Gouverneur. Een overheerlijk tapasbuffet  stond op ons te wachten.

Jacqueline opende de avond door het gezelschap van 28 dames, waarvan 2  nieuwe leden Marly de Wolff en Marlies Jacobs, welkom te heten. Jacqueline had een bijzonder woord van welkom voor de gastspreker Pastoor Vankan.

Op zijn 20ste werd Pastoor Vankan op Rolduc gevraagd om de rol van Sinterklaas te spelen. Sindsdien is zijn passie voor het verzamelen van aan Sint Nicolaas gerelateerde spullen begonnen.

Pastoor Vankan vertelt ons aan de hand van een diapresentatie wie Sint Nicolaas is, hoe we aan Zwarte Piet komen. Waarom er pepernoten gestrooid worden, wat er zo speciaal aan speculaas is en wat de roe nu eigenlijk voor betekenis heeft.

Pastoor Vankan volgt met gekromde tenen de zwartepietendiscussie, Zwarte Piet heeft in religieus en historische zin niets met slavernij te maken.

Pastoor Vankan heeft 1½ uur erg boeiend en humoristisch over de geschiedenis van Sint Nicolaas verteld.

Jacqueline bedankte Pastoor Vankan, waarna het tapasbuffet weer werd geopend en iedereen nog kon nagenieten met een hapje en een drankje. Het was een gezellige avond.

 

Aan- en afmelden voor een bijeenkomst: aanmelden gaat via de site, afmelden helaas nog niet. Voorlopig nog afmelden via info@palladyum.nl

_MAR7873 copy

Marloes Werter speelde ook voor Sinterklaas. Iedereen kreeg van haar een nummer van Vrouwenzaken mee. Marloes staat met haar bedrijf Louzz interieurarchitectuur in dit blad.

Verslag: Marget van Bree